DIY Kad Kahwin 1

diy-kad-kahwin-1

Pada zaman 2016, kos perbelanjaan untuk majlis perkahwinan amatlah tinggi dan para pengantin perlu bijak mengira bajet agar tidak mengeluarkan kos yang agak tinggi untuk majlis perkahwinan sahaja. Para pengantin seharusnya berjimat dan menggunakan wang yang ada untuk kehidupan lepas kahwin yang lagi mencabar. Anda boleh melakukan penjimatan dengan menghasilkan kad kahwin anda sendiri. Di sini kami ada mengkongsikan cara-cara membuat kad kahwin menggunakan kertas kraf.

Bahan-bahan :

  1. Kertas Kraf 175gsm saiz A4
  2. Kertas Doily Warna Putih
  3. Tali Guni

Cara-cara :

  1. Lakarkan peta kawasan rumah anda menggunakan adobe photoshop ataupun photoscape. Jika anda tiada software ini, anda juga boleh menggunakan microsoft word sahaja.
  2. Kemudian, anda boleh menggunakan microsoft word untuk menulis maklumat di atas kad kahwin.
  3. Setelah anda siap melakar, anda boleh print untuk melihat hasil lakaran anda. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan hasil tersebut,anda boleh print untuk kad seterusnya ataupun fotostat  sahaja.
  4. Selepas kad anda telah siap di print atau fotostat, anda boleh lah mula untuk menghias kad tersebut. Anda boleh menggunakan kertas doily untuk menutup kad anda dan kemudian ikatkan kad dengan tali guni dengan kemas.

Untuk menyewa atau membeli persiapan majlis perkahwinan anda, boleh layari portal online di Outletkahwin.com

logo

Photo credits: Google.

3 thoughts on “DIY Kad Kahwin 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s